Sikeresség

 Nálunk ugyan még nem kapható, de megjelent Malcolm Gladwell új könyve The story of Success. A szerző a Fordulópont (Tipping Point) és az Ösztönösen című könyveiről ismert (HVG kiadó). Új könyvében állítólag arról ír, hogy bizony a sikerhez igenis fontos a környezet, a kultúra, a család, a lehetőségek. Halkan jegyzem meg, él olyan magyar ember aki ezt ne tudná....? A szerző nem vitatja  a kemény munka fontosságát, de kiemeli, hogy a szerencse a legtöbb esetben bizony bejátszik a sikeres embereknél. A szerencse bármilyen formát ölthet, ez lehet a kiemelkedő külső, a megfelelő kapcsolatok, a jó családi háttér etc. És nehogy kihagyjam: a támogatás, a politikai, gazdasági közeg és egyáltalán a környezetben fellelhető lehetőségek.

Bármilyen közhelyesnek tűnnek ezek a dolgok, józan ésszel ezt eddig is beláttuk hogy így van, a pszichológia alakulásában mégis jelentős lehet ez a könyv. Hiszen az elmúlt évek túlerőltetett pozitív pszichológiája, a minden csak rajtad múlik szemlélet, ha nem érsz el sikereket akkor a hiba a hozzáállásodban van, nem beszélve az ezotéria csak kívánd és megkapod üzenete bizony eddig is sántított. Nem állítom, hogy a pszichológia mint tudomány ezen elvek alapján működött az elmúlt időszakban, de a köztudatba bizony bekerültek. Így eshet meg hogy szinte vallássá kezdett válni nálunk is egyes körökben ez az önámító szemlélet.

Persze lássuk be ha adottak is a lehetőségek, a megfelelő körülmények, azzal bizony tudni kell élni. És ilyenkor tényleg szükség van a hitre. Elsősorban az önmagunkba vetett hitre.

Én azt gondolom a józan ész az ami általában nem visz félre, és mindent a megfelelő helyen kell kezelni. Vagyis egy adag pozitív szemlélet, egy adag realizmus, egy adag hit, és egy adag szerencse. Vagyis soha nem érdemes hinni egyetlen megszállott és erőltetett irányzatnak. Akit érdekel a téma, a januári Psychologies magazinban olvasható egy interjú a szerzővel. Ott azt is levezeti hogy Bill Gates életében milyen szerepe volt a szerencsének, a megfelelő körülményeknek.

Aki nem hiszi, járjon utána..