Egy nagyon fontos téma - szóbeli erőszak

Ha már kénytelenek vagyunk ilyen sokan és ilyen közel élni egymáshoz, akkor jó lenne, ha nem mérgeznénk egymást és magunkat. Jó lenne ha együtt tudnánk élni úgy, hogy lehetőleg jól érezzük magunkat, szabadon, szorongásmentesen.

Persze, ha távol élsz a világtól, egy kis közösségben, akkor is ki lehetsz téve ugyanannyi emberi magatartásból származó méreganyagnak, mintha egy sokmilliós nagyváros tömegében éldegélnél.

Örülök, hogy egyre gyakoribb téma a szóbeli erőszak. Sokszor fel sem ismerjük, hogy olyan környezetben élünk, ahol ez mindennapi szokás, talán mi magunk is alkalmazzuk, kicsit vagy nagyon, észrevétlenül. Ezért fontos, hogy megismerjük pontosan mi is  a szóbeli erőszak, mert garantáltan mindenki rosszul fogja érezni magát, ha környezetében előfordul.

Szószólója lettem a témának. Azt hiszem, most már az is maradok. Felismertem, hogy én is olyan környezetben nőttem fel, ahol a szóbeli erőszak a mindennapok természetes része volt, nem is tudtam hogy lehet másként is élni, amíg meg nem tapasztaltam, hogy van kellemesebb formája is az emberi érintkezésnek. Ha ilyen közegben töltöd a gyermekkorod, elkerülhetetlenül magadat fogod hibáztatni ha bántanak.

A kultúránknak sajnos szintén szerves része a szóbeli erőszak, de ma már egyre többen szót emelnek, szót emelünk ellene, nem engedjük, hogy tovább terjedjen a kommunikáció, a viselkedés, az emberi érintkezés ezen formája.

Mert:

  a szóbeli erőszak szó szerint megöli az ember lelkét, tönkretesz, megsemmisít, tehetetlenné, dühössé tesz

 a szóbeli erőszak jelenlétében nincs szeretetteljes emberi kapcsolat

 a szóbeli erőszak nyomában önhibáztatás, szorongás, depresszió, pánikbetegség ne adj isten, halál marad

a szóbeli erőszakot naponta elszenvedők nem képesek a teljes életre

a szóbeli erőszak nem természetes, nem vicces, alkalmazója nem felmenthető!!

a szóbeli erőszakot ha elviseled, teret adsz neki, megszokod, és talán soha nem fogod megismerni, hogy milyen egy igazi, intim, szeretetteljes emberi kapcsolat.

 

A lista hosszan sorolható. Mivel most nem kívánom a témát elemezni, hiszen egyre több szakember és könyv megteszi helyettem, ezért most szeretnék ajánlani néhány linket, ahol további gondolatokat olvashattok a témában.

Azt hiszem mindannyian találkoztunk már szóbeli erőszakkal. Talán már meg is szoktuk. A szóbeli erőszak egy gyilkos módszer, ezért ne hagyd senkinek, hogy éljen vele. Se veled szemben, sem másokkal szemben ne hagyd hogy alkalmazzák, az ilyen viselkedést ne tűrd el!! Nem! Mert a vesztes csak te lehetsz. Mert aki szóbeli erőszakot alkalmaz már félig úgyis elveszett.

http://www.lelkititkaink.hu/szobeli_eroszak.html

http://www.lelkititkaink.hu/miert_bantasz.html

http://www.life.hu/sztarszerzok/20110616-racz-zsuzsa-szavakkal-vert-aldozatok-terezanyu-irasa.html

Ne felejtsük el, ha nem hagyjuk a szóbeli erőszak terjedését, nagyban hozzájárulunk magunk és mások jobb életéhez. Ha hagyod, akkor az erőszak terjedéséhez.

Ma már egyre több könyv is foglalkozik a témával, akit érdekel biztosan megtalálja  a webshopokban, interneten. Azt hiszem sokan vagyunk, akik hozzászoktunk a bántáshoz, ismerjük a szóbeli erőszakot tapasztalatból, de eddig mégsem ismertük fel igazi természetét, pusztító hatásának nagyságát.