Cinikus optimizmus :)

Cinikus optimizmus nem létezik, ez nyilván valami önellentmondás. Próbáld ki! :-) (Bár valamiért minden gondolkodó ide sorolja magát..)

Persze nézhetjük máshonnan. A cinikus optimista az, aki nem bárgyún, vakhittel eltelve tekint reménykedve a jövő elé, hanem reálisan próbálja időnként megszemlélni a körülötte fortyogó élet nevű ki tudja micsodát, és még humora is van. (És némi egészséges önvédő agresszivitása. Ezt csak úgy mondom.) De azért hisz abban hogy mindenből kihozható valami jó.

Hát persze hogy kihozható. De tudod, hogy ennek ára van! Fizess!

Nem, azt hiszem mégsincs ilyen, hogy cinikus optimizmus. Annak mélyén bizony pesszimizmus van. Ez olyan mint a magabiztosnak látszó önbizalomhiányos. Kompenzál mint állat, és a sok- sok felszínes szemlélő be is dől neki. Közben belül marja a kétség, mert persze hogy igazából nem becsüli magát túl sokra. Na ilyen ez.

De igazából létezhet cinikus optimista! Mert az ember nem valami egyszerű, lineáris elven működő egyérzésű valami -elnézést, Valaki - akiben egyszerre csak egyfajta hozzállás működhet. Nem. És ha mégiscsak egyfajta értékrendszer erős valakiben, az egy nagyon elkötelezett ember, és az elkötelezettség egy tiszteletreméltó tulajdonság, meg különben is rendet teremt az életünkben, meg az úgynevezett értékrendszerünkben, és irányt ad, hogy merre felé is orientálódj úgy egyébként. Szóval ha rendes ember vagy, akkor már van sok-sok elkötelezettséged, és sok-sok kizárandó elv, ember(?), dolog, és tevékenyég is az életedben. Szóval ez ilyen, ára van. De ez már pesszimista felfogás. Az optimistát most nehezen tudom felvázolni, mert az lehet hogy nem lenne tőlem hiteles. A HITELESSÉG PEDIG NAGYON FONTOS!

Úgy tűnik elég ambivalens egy emberke vagyok, biztosan ismeritek a pszichológiából az ambivalensen kötődő embertípust, persze ha pechetek van akkor az életből is ismeritek, vagy esetleg engem ismertek. Attól tartok ez az ambivalencia nemcsak az emberi kötődésekre, de a világ szemlélésére is igaz lehet. (Ha valaki nem ismerné: létezik biztosan, bizonytalanul és ambivalensen kötődő ember. Ezt hasznos tudni! :-) )

No csak összehoztam egy posztot, anélkül hogy mutattam volna magamból valamit. Bár..

(A képillusztráció csak részben utal a szerzőre. )