A kritikus szándék

A kritika, kritizálás szó elé ritkén teszünk jelzőt. Pedig nagyon fontos lenne. A manipulatív jelzőt pedig szinte soha nem tesszük ki. Manipulatív kritika.. manipulatív kritizálás. Így mindjárt más. Sajnos gyakran ez a helyzet. A kapott kritika nem valódi. Nem azt szolgálja, hogy segítsen a továbblépésben. fejlődésben, tisztánlátásban, csupán azt, hogy befolyásoljon. A lelkiállapotot, a betöltött szerepet, az énképet és gondolom még sokféleképpen használható ez a fajta kritzálás.

Manipulatív kritika. Fontos, hogy pontosan megnevezzük. Mert mindjárt más a kép. Ezen a kritikán nem kell elgondolkodni és önvizygálatot tartani. Ilyenkor a kritikát mondó, kiabáló, gúnyolódó személyen érdemes inkább gondolkodni. És a vele való kapcsolaton.

Érdekes, hogy ha egy kritika építő, akkor kap jelzőt. Ha manipulatív, akkor inkább csak a rosszindulatú szót használjuk. Szerintem a manipulatív kifejezőbb és pontosabb. Azt javaslom terjesszük el és használjuk. A tisztán látás érdekében.

Nagyon gyűlölöm, amikor valaki ezt az eszközt veti be. Kritizál, aláz, csakhogy magát nagyobbnak, többnek, értékesebbnek érezze. Vagy csak azért, hogy a másik rosszabbul érezze magát. Na és a hatalom, az irányítás. Ez is a céljuk. Mert akinek önmaga felett nincs hatalma, másokat szeretne irányítani.

Igen, tanulom az önvédelmet. Ez a lecke kimaradt az életemből, most be kell pótolnom. Hogy haladok? Keresem a középutakat. Hogy ne bántsak vissza, ne dühödjek be mindig, csak ha szükséges, és megtaláljam a megfelelő módszert a védelemre. A határok meghúzására.

Milyen érzés? Jó! :) Kifejezetten erőt adó. Azt hiszem magunk megvédése nem is elsősorban a technikán múlik, hanem az énképen és az önbizalmon. Bár az is igaz, hogy a technika alkalmazása, vagyis önmagunk megvédése, ha szükséges, nagyban erősíti az önbizalmunkat.

A manipulatív embereknek pedig csak azt üzenném, ne másokat, hanem magukat irányítsák. Hatalmuk saját maguk felett legyen. Mert felelősséggel magukért tartoznak. Mint ahogy mindannyian.

Ezt kívánta a pillanat  :)